Voldtekt, folkens

  • av

Voldtekt er en kjip greie. Det er alle enige i. Voldtekt er Fælt og Ikke Bra og Et Rent Helvete. Men hva er voldtekt? Hva med gråsonene? Hva med, hva med, hva med?

48hcqw6

Sorry, ass, men gråsoner når det kommer til noe av det mest intime du kan gjøre med et annet menneske er oppkonstruert. Du vil, eller du vil ikke. Det gjelder både gutter og jenter. Menn som damer. Det skjer med alle kjønn, og allikevel er det damene vi fokuserer på. Det skjer med begge kjønn, men gutta ler vi av. Jentene blir bare mistenkeliggjort for å juge om et kjipt ligg de angrer på. Med mindre de blir overfalt, da, men hallooooooo de burde jo visst bedre enn å gå der, hatt på seg sånn, drukket så mye?

Vi fokuserer på jentene og gir de råd. For det må da være lov? Å gå ut i media og snakke om forholdsregler og ting som er lurt? Ting som å gå sammen hjem, ta taxi, ikke gå i korte skjørt og høye hæler, ha på sykkelbukse under kjolen, ikke ta i mot den drinken, ikke smil til han fyren, ikke gå akkurat der, ikke, ikke, ikke. Det må da være lov å gi råd?

Vel, det må da også være lov å snakke om samtykke med sønnene våre. Eller hva? Vel, ikke alle er helt enige der. Even Torske sa i Aftenposten i fjor at “Å skulle gi råd og instruksjoner til unge menn er bortkastet tid. Hvorfor? Fordi menn er fullt klar over at voldtekt både er ulovlig og moralsk forkastelig.

Vet du hva? Det samme gjelder å snakke med damer om hva de kan gjøre for å unngå å bli voldtatt. Vi har hørt det før. Fra vi er bittesmå. Vi har vokst opp med utsagn som “men hun burde ikke hatt på seg…” “At hun ikke skjønte…” “Man må jo lære seg å ikke…”

“Men kvinner er kanskje ikke klar over hvilke preventive grep de kan ta for å unngå å bli voldtatt.” sier Torske. Vi er klar over hvilke preventive grep folk tror hjelper. Preventive grep som høres lure ut om du vil unngå å bli voldtatt av en fremmed på tur hjem. Jeg lurer fortsatt på hvordan anstendige klær og gode sko skal hjelpe når kompisen til typen din bestemmer seg for å “ta for seg” når du sovner på sofaen.

Utsagnet til Torske er dessverre et vi stadig hører. Og ja, alle vet at voldtekt ikke er ok. Det er bare det at det tydeligvis er mange som ikke forstår at nei betyr nei. Å dytte deg bort betyr nei. Å ikke være bevisst betyr nei. Dette lærer vi jenter. Vi lærer å ikke sette oss i situasjoner hvor folk kan utnytte kroppen vår. Samtidig lærer vi om at det ikke er ok å utnytte kroppen vår i utgangspunktet. Vi lærer at det ikke er ok å bli mast og mast og mast på for så å gi etter når masingen går over til trusler og sutring. Også lærer vi innimellom at vi har en ekteskapelig plikt. Go figure. Også lurer vi på om hun ikke bare egentlig misforsto situasjonen når noe som Ikke Er Greit har skjedd.

Vi er nødt til å snakke med flere enn døtrene våre om samtykke og definisjoner av voldtekt. Ikke bare gutta, ikke bare jentene. Alle. Fordi dette er en sak som gjelder alle. Selv de som ikke voldtar eller har blitt voldtatt.

Så lenge folk absolutt skal ha det til at det er synd på gutter som får ødelagt livet sitt av en voldtektsdom mot dem (!!!!!!!!!), må vi snakke med dem også. Det er ikke bare jenter som kan “misforstå situasjonen”. Sorry, ass.

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.