Råd jeg har fått om bryllup

weddingmemeOm du har vært inne på bloggen min det siste året, er det en stor sannsynlig at det er denne posten du har lest. Det er litt over et år siden Øyvind brukte bokhylla for å fri til meg, og nå er det mindre enn tre måneder igjen til den store dagen. Jeg kommer sikkert til å ha mye å skrive om når alt endelig er gjennomført, men i mellomtiden tenkte jeg det kunne være fint å oppsummere noen råd jeg har fått og litt erfaringer underveis.

Råd fra andre

 • Outsource mest mulig så tidlig som mulig
  • Muligens noe av det mest nyttige som har kommet så langt. Også noe av det som er imponerende vanskelig. Hva bør gjøres? Hva kan outsources? Til hvem? Når folk tilbyr seg å hjelpe, hva kan de hjelpe til med? Litt er selvfølgeligheter, andre ting kommer fra folk som er konkrete i hva de kan hjelpe til med (takk, Eva <3).
 • Ikke ta til deg alt du leser på diverse forum
  • NYTTIG! Folk har så mange motstridende meninger, og det er lett å føle at man ikke gjør nok når du leser om enda et par som har laget rene slottsballet der bryllupet er designet for å komme på forsiden av et eller annet bryllupsmagasin. Dette gjelder spesielt amerikanske forum og lignende.
 • Folk har meninger og forventer at du bryr deg om ting
  • Så sant. Men så er det også mest folk du neppe kommer til å invitere som har sterke meninger. De som kjenner deg stoler som regel på at bryllupet blir bra nok, så lenge det er noe som føles riktig for dere. Du trenger ikke høre på dem. Om du ikke vil kjøre et gjennomført tema eller fargeskjema – drit i det. Om du synes <ting> er fælt, ikke ta det med. Har noen sterke meninger om ting du bare  ha med? Spør om de melder seg frivillig til å fikse det.
 • Dere er to om bryllupet. Sørg for at det er noe i vielsen/festen/whatever som er spesielt for/fra brudgommen
  • Alle steder jeg ser ting henvender de seg til bruden. Dette mistenker jeg er fordi alle regner med at det er hun som bryr seg mest. Bridezilla er tross alt et mer utbredt uttrykk enn groomzilla. (Bridezilla får 1,450,000 treff når du googler. Groomzilla? 59,500. ’nuff said) Folk er forskjellige. Enkelte brudgommer bryr seg mer enn bruden, enkelte bruder bryr seg mer om brudgommen.
  • Husk: Å ville ha ting som dere vil og planlegge ting i forveien gjør dere ikke til -zillaer. Det er fint å ha en plan. Det er bra å bry seg og være engasjert i ritualet som markerer at dere har valgt hverandre.
 • Det finnes lure apper for veldig mye.
  • Det finnes enkelte ting som skaper mye hodebry. Som for eksempel bordplassering. Jeg ble tipset om PerfectTablePlan ganske tidlig og er veldig fornøyd til nå. Den er kjempeenkel. Du kan sette opp bordene i den settingen du vil, legge inn gjesteliste med alt mulig av data og få programmet til å velge hvor gjestene skal sitte (og selvfølgelig velge sitteplasser selv). Det finnes en app for alt. Det er veldig mulig jeg kommer til å skrive mer om det senere.

Egne betraktninger

 • Det finnes tre typer folk: De som Har Meninger™, de som hardnakket ber deg om å drite i hva alle andre mener (selv når du spør etter inspirasjon fordi du er fullstendig blank på ting som faktisk må være med) og de som virkelig ikke bryr seg. Av de er den siste gruppen de som er enklest å ha med å gjøre.
 • Det finnes veldig mye lister og tips der ute, og mange av dem gjør deg bare mer forvirret.
  • Det finnes mange inspirasjonswebsider, pinterestboards, forum, magasiner og alt. Det som har hjulpet meg mest var dagen jeg oppdaget Offbeat bride. Masse inspirasjon for sånne som liker å gå sine egne stier, masse tips for å unngå det verste stresset, mye praktisk hjelp. Takket være den bloggen har jeg funnet et planleggingssystem som er helt konge, fått idéer til strategier for å få inn RSVP innen rimelig tid (så får tiden vise om det funker) og generelt svar på spørsmål jeg ikke visste at jeg hadde. Den er ganske amerikanisert, men veldig fin selv for stakkarslige nordmenn.
 • Google drive er en helt fantastisk ressurs for å samarbeide om ting. Lag en delt mappe der du legger alt av info. Litt som et intranett for bryllupet. Her kan du også lage mapper inni mappene og gi folk tilgang til det de trenger. Sånn kan for eksempel dokumenter dere skal sende til vigsler ligge i en mappe dere lar vigsleren få tilgang til, uten at den trenger å rote gjennom gjestelister, design til innbydelser og alt mulig annet rart du måtte finne på å legge der.
 • Folk kommer hele tiden til å minne deg på ting som sikkert er viktige for dem, men ikke nødvendigvis for deg
  • Her kan du fint dra inn outsourcingtipset. «Det har jeg ikke tenkt på! Kan du hjelpe meg med det?» er et helt legitimt spørsmål som gjør det veldig enkelt å finne ut hvor viktig det faktisk er for den som mener du bare  sørge for at den tingen er med. Dere er bare to personer. Det er grenser for hvor mye to personer som gjerne har hver sin fulltidsjobb klarer å få til.
  • Jeg har laget to lister på denne mentalt. Ting jeg gidder og ikke gidder å bruke energi på. Litt etter konmari-prinsippet. Er dette helt nødvendig for at bryllupet skal bli noe av? Gjør dette meg glad av å fikse? Hvis nei, glem det eller la noen andre gjøre det.
 • Stol på folk
  • Denne er veldig relatert til outsourcingbiten. Ikke alle kommer til å gjøre ting nøyaktig som dere tenker, men det kommer ikke dere til å klare heller. De som melder seg frivillig gjør sitt beste for å hjelpe. De færreste sier «ja» til å gjøre ting de vet de ikke kan.
 • Folk kommer til å tro at du stresser med de merkeligste ting
  • Jeg er en grafisk designer. Jeg jobber i IT-bransjen. Innimellom er det veldig fint å ha et personlig prosjekt der jeg virkelig kan slå meg løs og la kreativiteten løpe løpsk. Betyr dette at jeg stresser veldig mye med invitasjonene? Åneida. Bare teksten kom på plass var resten bare kos. Også får de skryt i tillegg for hvor stilige, forseggjorte og proffe de ser ut. Det er bare fint for egoet mitt.
 • Verdien av erfaring, tips og idéer fra folk du kjenner er sterkt undervurdert.

  • Venner av meg har kommet med alt mulig av nyttige tips. Takket være dem har vi funnet ut hvordan dresskoden settes, hva slags info som gjør en bryllupswebside for gjestene nyttig, hvor lite folk flest eeeegentlig husker etterpå og masse annet jeg virkelig ikke hadde klart å tenke ut selv. Takk <3 Dere vet hvem dere er.

I det store og hele betyr alt dere får høre fra folk som faktisk kjenner dere mye mer enn alt annet. Pinterest, blogger osv funker best som inspirasjon og ikke oppskrift. Med mindre det er konkrete, praktiske ting du synes er nyttig.

Når alt kommer til alt er det deres dag. Ta med ting dere vil, kutt ut ting dere ikke vil ha med. Bruk energien på ting som gjør dere, brudeparet, glade.

Og vær forberedt på et par sammenbrudd underveis om teite ting. Du er ikke en bridezilla av den grunn. Store livsbegivenheter som dette er stort. Sånt fremkaller MASSE følelser. Da vi kjøpte leiligheten vi bor i endte jeg opp hyperventilerende under stuebordet fordi jeg hang meg opp i et ord i lånekontrakten jeg ikke forsto. Jeg har fortsatt ikke sendt en lang nevrotisk mail til vigsleren, og stuebordet har ikke blitt hytte (enda). So far, so good.

Tre måneder igjen, nå.

Stikkord:

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.