Litt tanker fra hun som leser søknaden din

 • av

smallworldstilling2015-FB-07Hos oss i Smallworld søker vi etter en ny programmerer/utvikler/konsulent. Det gjør at vi får inn flere søknader og/eller CVer av varierende kvalitet, som igjen skaffer en haug interessante diskusjoner. Etter å ha hatt stillingen ute et par uker er det noen betraktninger jeg har gjort meg. Litt basert på hva jeg leser fra folk, litt basert på hva kollegaer har å si om det de leser.

Jeg kan ikke si helt sikkert hva som skal til for at akkurat du skal få drømmejobben din, men jeg har noen tips om hva som vil gjøre det mer sannsynlig for at du kommer forbi meg for å få den. Og vil du høre en liten hemmelighet? Jeg er på laget ditt. Jeg vil at søknaden din skal være bra. Jeg vil se at du er en jeg kommer til å kjempe for at får det intervjuet. Jeg kommer til å sitte her og heie på deg. Det er ihvertfall det jeg har lyst til å gjøre. Jeg trenger bare bittelitt hjelp fra deg!

Mine betrakninger om hva jeg liker å se i en søknad

 • Den som mottar søknadsbrevet ditt først er ikke nødvendigvis din fremtidige sjef. Det kan være en som sitter med oppgaven om å sile ut hvem som skal videre og ikke. Dette kan være greit å ha i bakhodet.
 • Send søknadsbrev og CV. CVen sier hva du har gjort og hva du kan og hva du er interessert i. Søknadsbrevet sier hvorfor du vil jobbe i bedriften, hva du kan gjøre for bedriften, osv. Søknadsbrevet er en mulighet for deg å utdype mer av hva du kan. (Utdyp gjerne litt under punktene i CVen og. Det skader virkelig ikke).
 • Et søknadsbrev trenger ikke være verdens beste stil. Den bør samsvare med CVen din, den bør si noe om hvor du vil i verden/hvorfor du vil jobbe hos oss, og den bør si litt om hva som gjør deg kvalifisert. Vi vil vite hva du vil bli og om vi tror du vil trives hos oss.
 • Legg gjerne søknadsbrevet i samme fil som CVen. Det gjør det mye enklere for meg å holde oversikten. Det er ikke nødvendig, og noen vil muligens ha det annerledes, men det blir mye filer å holde oversikt over.
 • Gi søknadsfila et navn som gjør det enklere å kjenne deg igjen. Altfor mange kaller fila barenoe à la “CV.pdf”, som gjør at jeg sitter igjen med filene CV.pdf, CV(1).pdf, CV(2).pdf osv. Om du heller merker filnavnet med navnet ditt er det enklere for meg å finne deg igjen når jeg vil dobbeltsjekke deg. Bonuspoeng i min bok for søknad og CV i en fil. Kan hende andre vil ha det annerledes, men sånn liker jeg det. Færre filer=mer ryddig.
 • Husk at den som tar imot søknaden ofte har en sjekkliste. Den er sjeldent skrevet i stein, men den er der.
 • Du trenger ikke være helt perfekt kandidat, så om du føler du kan oppfylle stillingen ganske bra er det verdt å søke. Liste over ønskede kvalifikasjoner er nettopp det. En ønskeliste.
  • Når det er sagt bør du oppfylle ihvertfall noen av kravene på lista.
   • Se hva du kan og ikke, se over hva du mener en gang til, og se hva du mener du kan bittelitt, men gjerne kan lære mer av. Dette inkluderer svada av typen “jobber bra alene og i team”.
   • Du trenger ikke ha fått A i alle relevante fag for å si at du kan X.
   • Send helst søknad på språket annonsen er skrevet. Det er ren høflighet. Du bør svare på språket du blir spurt, helt enkelt.
    • Språkkrav er der gjerne av en grunn. Blant kunder og kontakter hos oss finner du både de som ikke kan norsk og de som ikke kan engelsk. Vi trenger folk som kan snakke med begge gruppene.
 • Søknaden trenger ikke være et mesterverk, men vis ihvertfall at du har sjekket ut noe som helst hos firmaet. Les det som står om firmaet i utlysningen, eller bruk ett minutt på websidene. Det trenger ikke være en stor kommentar, men en liten setning som viser at du har lest noe er fint.
 • Sørg for at CVen din er oversiktlig! Gjør det enkelt for meg å finne ut hva du gjør nå, hvor/hva du har av utdanning når og hva du kan. Hurra for mellomtitler og definerte deler!
 • Et prinsipp jeg prøver å overholde selv er den enkle setningen «don’t make me think» – så enkelt, så vanskelig. Gjør ting enkelt å forstå. Ikke anta at alle vet hva alle uttrykkene du bruker betyr. Om jeg blir forvirret kommer jeg til å legge bort søknaden din til jeg har tid til å spørre noen hva ting betyr og om det er relevant. Så glemmer jeg at den ligger der og hvorfor. Merk avsnittene godt, legg inn det du vet og tror er relevant. Jeg vet hva jeg leter etter og bruker gul tusj (og rød!) aktivt. Hjelp meg med å se hvor jeg bør bruke den gule tusjen. Bare ikke tving meg til å tenke mer enn jeg må. Gi meg litt tankeoverskudd til å faktisk vurdere søknaden din.
 • Er du usikker på noe, spør. Jeg blir glad om jeg slipper å få en linkedin-url og «si fra hvis jeg skal sende søknad». Det er mye bedre med en «Hei, jeg kan X og har Y erfaring, er dette noe du tror dere leter etter?» – da vet jeg at du har brukt to sekunder på å faktisk vurdere å søke.
 • Ikke send inn søknaden din flere ganger til samme jobb. Er du usikker, ta kontakt og spør om de har mottatt søknaden din. Du hadde tenkt å søke, men er usikker på om den faktisk ble sendt. Det er helt legitimt å spørre. De i andre enden bryr seg ikke om grunnen.

Og sånn ellers kan jeg avsløre at det er flere gutter med bachelor som søker på en stilling som ber om folk med master enn jenter. Det er generelt flere gutter som søker på stillingen vi har ute nå, men selv når vi justerer prosentmessig er guttene litt tøffere.

Én ting kan jeg si ganske klart. Jeg var bekymret for at det skulle være mye drit som kom inn, men jeg har blitt positivt overrasket. Det finnes flere som kommer med bra skrevne søknadsbrev med gode, informative CVer. Ikke alle er gode kandidater hos oss, men det er større sjanse for at jeg ser om du er kvalifisert om jeg kan skumme gjennom enkelt.

Nå er dette en veldig subjektiv liste, men det er ihvertfall noen tanker jeg har gjort meg opp av å lese gjennom X antall søknader med eller uten faktisk brev og CV. Jeg har en liten haug eksempler på folk som har gått rett i bøtta, men jeg tror kanskje jeg skal la være å si ting som kan identifisere folk. Jeg kan ihvertfall si at det finnes mye rart der ute.

Men viktigst av alt: Har du lyst på jobben, så søk.

Ikke vær redd for å drite deg ut. Den verste søknaden er ingen søknad. Tror du at du er kvalifisert trenger jeg ikke mer enn et par setninger som sier hvorfor. Jeg bare trenger å høre deg si at du har gjort ting du mener er nyttig for oss. Jeg trenger å se en CV som viser at du har gjort noe som er relevant.

Den som sitter og leser gjennom søknaden din er ikke skummel. Jeg prøver ihvertfall å ikke være det. Jeg tar meg i å heie på deg. Ihvertfall om du har en oversiktlig CV og et enkelt brev. Det er jeg som leser søknaden min, og jeg er på ditt lag. Få meg til å forstå hvorfor du er bra nok til å komme på intervju, så tar jeg over jobben med å få deg dit. Ihvertfall om du er en av de beste. Om du leser gjennom en stillingsannonse og tenker «jess! Dette er meg!» så tenk deg at det sitter en som meg på andre siden, som bare venter på å få høre deg fortelle hvorfor dette er deg. Jeg venter på å få høre om at dette er ganske deg, men… Jeg venter på å få høre fra deg.

Og bare fordi jeg kan: du kan lese om den ledige jobben hos Smallworld her. Du søker ved å skrive et søknadsbrev og legge ved en CV og sende oss på mail. Adressa står i stillingsannonsen.

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.