Kometlanding! Omg!

  • av

I går klarte «vi» (dvs forskere/vitenskapsmennesker, med ESA i spissen) å lande en menneskeskapt ting på en komet. Dette har aldri blitt gjort før.

Vi har satt mennesker på månen, vi har satt opptil flere ting på Mars, vi har en haug satelitter og lignende ute i verdensrommet, men vi har aldri ført klart å sette ting på en komet.

For ti år siden ble satelitten Rosetta (oppkalt etter en viss kjent stein) sendt ut i verdensrommet på vei til kometen 67P/Churymov-Gerasimenko (også kalt Chury, 67P/C-G eller helt enkelt 67P. Jeg synes «Chury» er det mest koselige navnet). Med seg hadde den landingsfartøyet Philae (oppkalt etter en øy i Nilen der de fant en obelisk som ble brukt sammen med Rosetta for å forstå hieroglyfer).

I går, 12. november 2014, landet Philae på Chury. Du kan lese mer fakta om oppdraget på rosetta.esa.int (på engelsk). Eller du kan se på denne utrolig morsomme giffen basert på live-tegninger om landingen gjort av Randall Munroe (skaperen av XKCD)

Philaelanding - Animated

xkcd er publisert under en Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.5 lisens. Du kan kopiere og dele og mekke på disse så mye du vil, men ikke selge dem, og du må alltid kreditere skaperen (dvs Randall Munroe/xkcd). Denne animasjonen er funnet her.

Går teksten litt vel fort? Den er også lagt ut som et album du kan bla deg gjennom.

For oss nordmenn kan det også være litt morsomt å få med seg hva Norge har bidratt med:

  • Professor Kaare Aksnes og forskergruppen hans ved Institutt for astrofysikk ved Universitetet i Oslo har bidratt til (de veldig komplekse) beregningene som skulle til for at Rosetta skulle komme seg til riktig sted til riktig tid. Det har også blitt gjort doktorgrader ved UiO knyttet til prosjektet. Kilde: romsenter.no
  • Kongsberg Defence & Aerospace har levert solcelle-dreiemekanismen som skal sørge for at Philae får så mye sol som overhode mulig, sånn at den får den strømmen den trenger.
  • Harpunene som skal (skulle) sørge for at Philae er ankret godt til 67P er testet av IRIS (Rogalandsforskning). Dessverre klarte ikke Harpunene å fyre av da Philae skulle lande i går. Men Philae er også utstyrt med bor som også hjelper til med å feste den til overflaten på 67P i tillegg til å kunne ta prøver fra kometen, så «det går sæ te», som man sier om sånt.

Har du tips om flere norske bidrag? Si fra, så oppdaterer jeg listen.

Pics or it didn’t happen, sier du? Her har du noen!

Dette tok Philae av Rosetta etter den tok av mot 67P.

Dette tok Rosetta av Philae etter de ble separert.

 

Denne kom da Philae var 3km fra overflaten på 67P

Og til slutt: Her har du et bilde fra overflaten etter 67P har landet. (Noe den visstnok gjorde tre ganger i går, ifølge ESA)

 


Vil du se flere bilder? ESA har lagt ut bilder fra prosjektet på Flickr.

Du kan følge både Rosetta, Philae og ESA på twitter.

Ja, og her har du litt info ESA har lagt ut på Youtube:

Nevnte jeg forresten at dette ALDRI HAR BLITT GJORT FØR?

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.