Hva? Er det «brystkreft forskning uke» igjen?

Nå er det enda en gang tid for en runde med «solidariske» damer som gjør ting uten å ville si noe om hvorfor. Sånn rent bortsett fra at ca alle til nå har hørt noe om «kreft eller noe», eller «sikkert den greia med farge på BH igjen».

Atter en gang ser det ut til å være snakk om hjerter på veggen til seg selv og andre damer. Fordi brystkreft. Og fordi det visstnok er «brystkreft forskning uke» igjen. Jeg har sagt mitt om sånne hemmelige greier rundt solidaritet for kreftsaken her. Den bloggposten skrev jeg forresten rett etter jeg fikk en slik melding selv. I august i fjor. Hvor ofte er det egentlig «brystkreft forskning uke»? I posten jeg lenket til skrev jeg følgende:

Vi har ikke èn uke til å forske på brystkreft eller andre typer kreft. Vi har 52 i året.

…nettopp. Dette ser man tydeligvis også i at det tilsynelatende er helt tilfeldig når kjedemeldingen går rundt.

Apropos brystkreft

Dette er bare for kvinner, fordi denne uken er brystkreft forskning uke.

Visste du at menn også kan få brystkreft? Riktignok er det ikke så mange som får det, men allikevel nok til at det ikke bare er kvinnene vi bør ha solidaritet med, om vi først skal vise solidaritet. Ifølge kreftforeningen var det i 2012 28 menn som fikk brystkreft. Et utrolig lite tall i forhold til de 2956 kvinnene som fikk kreft, men det hjelper vitterlig ikke de 28 karene at vi går rundt og overser at dette kan være et problem for menn og. Med andre ord: Samme hvilke kjønnsorganer du har (eller ikke har), samme om du har pupper eller ikke, dra til legen om du oppdager noe rart. Det er alltid greit å få sjekket ut sære greier.

Apropos det å gjøre ting

Da jeg bodde i England var jeg stor fan av den type fundraising mange gjør der. «Når jeg får inn £X kommer jeg til å hoppe i fallskjerm» osv så jeg stadig. Alt til en god sak valgt av den som ville hoppe i fallskjerm. Andre deltok i maraton, syklet fra London til Paris (!) eller andre ting de vanligvis ikke gjør. Alt for å skape oppmerksomhet rundt en sak. Noen ser kanskje på det som en slags «se på meg så flink jeg er som samler inn til veldedighet!», men i min bok er det ca 1000 ganger bedre enn et <3 på facebookveggen til alle damene du kjenner. Ihvertfall når en del av greia er å nekte å fortelle hvorfor du legger igjen hjerter over alt.

Hjerter er koselig nok det, altså, men hvorfor late som om det gjør noe for en sak vi alle kan være enige i at er viktig? Hvorfor ikke heller legge igjen et «Jeg er glad i deg<3» nå og da, heller enn å gjøre det fordi du føler du «må», siden du tross alt vil være solidarisk?

Men hva kan vi gjøre?

Vi kan f.eks gi penger. Og skryte av det. Faktisk vil jeg prøve å få til en kampanje her. Gi penger og del det med folk. Du får en side der det står «takk» fra Kreftforeningen når du gir der. Den har riktignok ikke navnet ditt, men slik ser den ut:

Screen Shot 2014-05-26 at 16.07.07

(Tips til Kreftforeningen: Hva med et «skrytebilde» man kan poste på FB eller noe? Eller hva med å helt enkelt skrive «Tusen takk for gaven, Nadia!» eller noe? Bare en tanke. Det hadde ihvertfall gjort det enklere å vise at det faktisk er jeg som har gitt denne gangen)

Ja, jeg skryter gjerne av at jeg gir til ting. Hadde jeg hatt en god idé til noe morsomt å gjøre a là kampanjene jeg liker så godt i England skulle jeg laget en fundraiser for det selv. Om noen har noen idéer, så kom gjerne med dem.

Sånn for å ha enkelte ting sagt

Jeg har ingenting i mot folk som vil støtte diverse saker på sin egen måte. Jeg bare liker ikke når folk prøver å lure seg selv til å tro at de gjør noe. Jeg liker ikke når folk liksom skal være med på å støtte en kampanje ved å gjøre en greie som er basert på hemmelighold og å gjøre folk nysgjerrige. Eller, nysgjerrighet er greit, men si nå ihvertfall til de nysgjerrige at dette er saken. Fortell dem om hva de kan gjøre for saken du prøver å fronte. Gjør noe konstruktivt! Vær der for noen, bli bøssebærer, kjøp rosa sløyfer i fleng, gi penger, gjør noe!

Hele grunnen til at jeg skrev om denne saken på nytt er forresten en telefon jeg fikk fra klikk.no tidligere i dag. Legger ut en link når jeg har en sak å lenke til. Edit: Her er saken!

 

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.