Kjære Expert

  • av

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jeg er en av de (mange) som har sett deres nye reklamekampanje og satt et og annet i halsen.

We will rock you kunne vært en flott måte å kommunisere at dere har vært gjennom en tøff kneik, men dere er på vei opp på beina igjen. Dere kunne vært sympatiske og ydmyke og muligens fått meg til å komme inn i butikkene deres igjen. Dere kunne fokusert på de 4000 som har fått beholde jobben sin etter dere tok en del tøffe, men nødvendige grep. Men neida.

2013-06-10 07.09.21

Plakaten deres om at dere har effektivisert ved å samle alle lagrene deres til et kjempestort et er forståelig. Effektivisering er bra. Plakaten om at dere har stengt butikker er også bra. Butikker som ikke tjener penger er kjipt for likviditeten til selskapet. Å si at dere har kuttet kostnader for å holde prisene nede er også veldig fint, og viser at dere tenker annerledes. Hvem vet, kanskje dere vil lykkes med å holde dere på beina?

Å være nær konkurs er veldig alvorlig, og alle skjønner det. Vi skjønner at dere trenger å kutte kostnader for å holde dere flytende. Vi skjønner at å kutte kostnader ofte innebærer å si opp folk, spesielt i et såpass stort selskap som Expert. Det er en helt ærlig sak.

Det jeg ikke skjønner, er hvorfor dere tror det er et godt reklamegrep. Også får det meg til å lure på om dere har gjort noe med ledelsen. Siden dere går tungt ut med antall ansatte som er sagt opp (TV, nettsider, tilbudsavis, Facebook og sikkert mer jeg ikke har sett), har jeg veldig lyst til å høre om lønningene deres.

Respektløst

Det jeg virkelig lurer på, er dette: Tenkte dere på de ansatte som har mistet jobben da dere skrev denne kampanjen?

Tenkte dere på at det er hardt å få høre at jobben din sliter økonomisk, å vite at drastiske ting må gjøres, ellers forsvinner den? Tenkte dere på at det er en tung beskjed å få når sjefen din sier at noen må ut, og dessverre er du en av de som må gå?

Business er business, og i det lange løp lever enhver bedrift av å tjene penger. Det er bare det at enhver bedrift også har godt av et godt omdømme. Eller ihvertfall ikke et negativt et.

Jeg forstår at dere ville være åpne og ærlige om grepene dere har tatt, men hvorfor ikke sende ut en pressemelding? Hvorfor ikke få en med en betydelig tittel i organisasjonen til å stå der med en trist mine og fortelle om hvor synd det er å måtte la 1432 mennesker gå. Dere kunne fått han eller henne til å fortelle om grepene dere har gjort. At dere har bestemt dere for å stenge butikker som ikke ga profitt. Dere har bestemt dere for å effektivisere bedriften ved å samle alle smålagrene til et stort et, og at dette nødvendigvis innebærer at det finnes mange der ute som dessverre står uten jobb.

Men nei. Dere har valgt å gå hardt ut ved å fortelle kundene at we will rock you. Dere har valgt å bastardisere en flott låt ved å fremstå skrytende (ikke mye anger å spore i voiceoveren på TV-reklamen, for å si det sånn). Jada, dere har lagt på en «dessverre» og en «måtte». Dere har brukt unnskyldende ord i fete typer og snakket om å velge å ikke sette opp priser.

Dere har valgt å fremstå respektløse mot 1432 mennesker ved å rope ut for verden at dere har «måttet» la dem gå. Det er ihvertfall sånn det ser ut for oss. Oss dere retter disse reklamene mot. Vi som kan velge å handle hos dere eller ikke. Vi som ikke sitter på innsideinfo og ikke vet hvordan dere har lagt dette frem for de det gjelder. Vi som må lese at «jammen, de fleste oppsigelsene er svensker, da» – når vi stadig leser om svensker som kommer til Oslo fordi det er lite penger å tjene i Sverige.

Vi som hører om fæle forhold på klesfabrikker i fattige land og prøver å velge klær som kanskje er dyrere, men som ihvertfall ikke er laget på fabrikker der de lar ansatte brenne inne. Vi som heller betaler litt mer for å få varer fra merker som behandler sine ansatte som mennesker som fortjener respekt. Vi blåser i om de 1432 for det meste er svensker. Eller dansker. Eller nordmenn. Vi vil heller høre om at dere klarte å beholde hele 4000 medarbeidere.

Gratulerer

Om dere vil ha oppmerksomhet rundt grepene dere har tatt – gratulerer, det er akkurat det dere har oppnådd. Dere har en facebookvegg full av klager fra frustrerte mennesker som synes dette er en kynisk og spekulativ måte å drive markedsføring. Dere har fått en haug med artikler i landets største nettaviser i deres ære. Well done.

Tiden vil vise om dette er et strategisk godt grep. I mellomtiden lurer dere ikke meg. Dagbladet har allerede vist at dere fortsatt ikke er billigst. Selv om dere sa opp 1432 ansatte for å gi meg muligheten til å kjøpe en billig TV.

I mellomtiden:

stern-clap

Nadia ut.

 

P.S: Det er visstnok danske Envision som er reklamebyrået Expert bruker i Norge. Det sier ihvertfall Kampanje.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.