Vinn 50.0000kr OG iPhone 8!!!!1!!1!

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Jadda, jeg er irritert på folk i sosiale medier igjen. Denne gangen i Facebook-edition.

Du vet når ting virker for godt til å være sant? Du får sjansen til å vinne noe som er helt supert og du bare har sånn skikkelig lyst på? Eller noen forteller deg at du kan få alt du vil ha, bare du ønsker hardt nok? Vel, det er en grunn til at man snakker om at «gratis lunsj» ikke eksisterer. Gratis lunsj er noe du får når noen vil ha noe fra deg.

Denne gangen snakker jeg om konkurranser på Facebook. I dag fikk jeg invitasjon nummer hundreogsnørrogførti til en sånn en. De vil gi deg alt mulig av dyre greier som «alle» bare «må» ha. Du trenger ikke gjøre mer enn å dele ting eller klikke på linker. La oss bare se bort fra hele greia med at «del og lik»-kampanjer på Facebook ikke er lov på Facebook, mvh Facebook, og kan veldig mulig sørge for at siden som har konkurransen blir slettet. (Now you know).

Slik ser eventet til konkurransen ut. Du må gå til link, registrere deg der og håpe du er en av de som rekker. Ja, også er den i regi av Apple™. Den siste er enkel å sjekke. Ta kontakt med apple og spør. Du finner kontaktinfo her.

Så, neste du kan sjekke (sånn rent bortsett fra å spørre deg selv «er dette for godt til å være sant?»), er hva slags link de vil du skal klikke. Er det en fullstendig uten informasjon om hva du ender opp på? Begynner den med http://goo.gl, http://bit.ly eller andre kortlenketjenester? Da bør du være skeptisk. Spesielt om de ikke har tatt seg bryet med å legge forståelige ord i lenken. «http://bit.ly/konkurranse» har større sjanse for å være skikkelig enn «http://goo.gl/ogVvv». Og uansett: IKKE KLIKK PÅ RARE LENKER PÅ FACEBOOK!

Så kommer vi til neste steg, når du nå har glemt at du har glemt å høre på fornuften i et svakt øyeblikk, og klikket på lenken. I dag fant jeg ut at jeg nesten måtte sjekke hva de vil du skal registrere deg for, så jeg klikket. Og dette er hva jeg så:

Det ligner litt på en Facebook login-side, gjør det ikke? Men du kom jo akkurat fra Facebook, så hva gjør du her? Har du tenkt over det? Se på linken som står øverst i vinduet. Ser den ut som den pleier når du er på Facebook? Adressen til Facebook er https://www.facebook.com. Står det i innloggingen? Hvorfor ikke? Jada, det er eksterne tjenester som krever Facebookinnlogging, men der får du et spørsmål om du vil tillate tjenesten å få tilgang på Facebooken din. Den sender deg tilbake til Facebook, der du må godkjenne greier, og den ser om du allerede er innlogget eller ikke.

Også kommer det reint visuelle med siden denne konkurransen førte meg til. Det ser ut som siden Facebook hadde for å logge inn for noen år siden. Tror jeg, kanskje. Man kan som sagt ikke stole helt på hukommelsen. Ihvertfall ikke din, om du helt ærlig tror at denne siden vil logge deg inn på Facebook. Bare for å sjekke om mistankene mine var riktige, logget jeg meg ut i dag bare for å se hvordan det ser ut når du skal logge inn. Og vet du hva? Det ser ikke i det hele tatt ut som bildet over. Sånn her ser det ut:

Ser du forskjellen? Selvfølgelig gjør du det. Du er jo ikke en komplett idiot heller, er du vel?

Men hva er faren med å delta på disse konkurransene? De kan jo være ekte?

Når du skriver inn e-postadresse og passord på den falske innloggingssiden har du i prinsippet gitt innloggingsinfoen din til noen du ikke vet hvem er. Du aner ikke hva de vil med denne informasjonen. «Men jeg er jo ikke viktig nok til at de finner noe interessant på min Facebook» tenker du kanskje da, uten å tenke over hva slags skade man kan gjøre som ikke har noe å gjøre med hvem du er.

Tenk på det. Flere av dere som leser dette har samme passord på facebook som på e-posten deres. Passe risikabelt i utgangspunktet, men når du går på sånne her lurerier blir det enda mer risikabelt. De har nå muligheten til å få tak i alt du har lagret der inne. De har mulighet til å bytte passord på tjenestene du har koblet til e-postadressen. De har også enda en e-postadresse å sende ut spam fra, sammen med en haug kontakter å gjøre det til. De har tilgang på store deler av internettpersonaen din. Alt dette ved å lure deg til å gi fra deg Facebookpassordet ditt. Det er ikke en gang hacking. Du har velvillig gitt fra deg info. Om noen har hacket noe, er det hjernen din. Du har fått et virus som har tatt vekk det nivået du burde ha av fornuft for å i det hele tatt registrere deg noe som helst sted på internett.

Nå er jeg veldig pessimistisk her, og mye av dette er ting man må lære for å skjønne. Mye er dessuten greit å lære av erfaring. Dette er ikke en av de greiene. Vær så snill, for din egen skyld, ikke ta risikoen. Det er virkelig ikke verdt det.

It’s only logical.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

1 kommentar til “Vinn 50.0000kr OG iPhone 8!!!!1!!1!”

  1. Veldig finfin artikkel 🙂
    Fikk en invite til en lignende en, la ut et «svar» til denne siden.

    Vakkert formulert:
    » Det er ikke en gang hacking. Du har velvillig gitt fra deg info. Om noen har hacket noe, er det hjernen din. Du har fått et virus som har tatt vekk det nivået du burde ha av fornuft for å i det hele tatt registrere deg noe som helst sted på internett.»
    🙂

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.