Innimellom hender det at jeg lager mat og den med en gang havner i en slags mental «Hall of fame». Som spaghettien jeg plutselig gjorde.

Jeg har en grunnoppskrift på saus, som aldri slår feil. Det blir alltid god mat av den, og den blir aldri helt lik, for jeg slumper mye. Med basisen av denne sausen er mye gjort, resten er bare smak. Så, without further ado, her kommer en gjennomgang av hvordan jeg lager spaghetti, eller ihvertfall hvordan den ble da den plutselig smakte en del bedre enn den pleier.

Grunnoppskrift:

Løk, chili og hvitløk finhakkes og brunes lett i panna før det helles i gryta med tomater, fløte og krydder. Kjøttdeigen brunes og has oppi. Kokes opp og småkoker til smaken får satt seg (ca 10 min, tenker jeg).

Spaghetti lages som det står på pakka, men gjerne med litt olivenolje og en buljongterning i vannet.

Omnomnomvariant:

  • 2 bokser hakkede tomater, gjerne med krydder i (her brukte jeg en med løk og hvitløk og en med basilikum)
  • 1 boks fløte
  • 1-2 løk (rød eller gul etter smak)
  • 1 buljongterning (i denne brukte jeg kylling)
  • ca 500g kjøttdeig
  • 1 hvitløksfedd
  • Ingefær (enten 1-2 cm fersk finrevet eller en stor teskje fra glass)
  • Tomatpuré (en god slump)
  • Dijonsennep (3-4 store teskjeer)
  • Fersk koriander (en del, så finrevet du klarer)
  • Saften av en lime
  • Krydder (denne gangen ble det chili/lime, gastromat, paprika)

Finhakk løk og hvitløk og brun lett i panna i en del olje. Kjøttdeig brunes i ditto mye olje.  Alt blandes i en stor kjele og kokes opp. La småkoke i ca 10 minutter, eller til det bare smaker skikkelig godt.

Spaghetti lages som på pakka, gjerne med olje og buljong oppi.

Hvordan kom jeg nå på dette?

Lærdommen her er enkel. Det skal SMAKE godt. Sånn skikkelig godt. Du lager ei gryte som like gjerne kan være full av restemat. Bare ta det som slenger i kjøleskapet. Lukt på ting og gjett på hva du tror smaker godt sammen. Ikke vær redd for å smake på ting mens du lager sausen, det er i ditt hode magien skjer. Om maten er laget korrekt er det strengt tatt ingen som bryr seg om, så lenge smaken er god. Bare husk å ikke salte for mye sausen begynner å koke. Og om det blir for mye hvitløk, chili eller salt, prøv med ei spiseskje sukker. Funker for meg.

Blir det for sterkt kan du alltids servere med rømme. Det er absolutt aldri feil!

2 kommentarer

  1. En ting jeg virkelig vil anbefale, i tillegg til bacon, er å bytte ut kjøttdeigen med type okse høyrygg som du finhakker med kniv, bruner godt og koker lenger(type tre timer).

    1. Åhhh, bacon!

      Høres kjempegodt ut med okse høyrygg! Kan prøves som en helgemiddag.

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.