Åjadda, det måtte sies.
Du har kanskje sett disse rare bildekommentarene på Facebook? De som «#er#så#glad#for#at#sola#endelig#er#her» osv? Og du, som fikk deg instagram for et par måneder sida og fant ut at # foran ord er greia har kanskje ikke helt fått med deg hvorfor man gjør sånt.
Hashtags, som ord med # foran ofte kalles, kan enkelt forklares med at de er en form for emneknagger, som gjør det enkelt å finne ut om andre som snakker om det du snakker om. De blir dog stadig kalt #skigard på norsk, derfor kommer jeg til å kalle det #skigard fra nå av . For å forklare greia med å bruke # foran ord (#kult), eller setninger/uttrykk uten mellomrom (#hashtagserkult), er det kanskje greit å begynne der det startet.
#Skigardens historie
Dette er den første #skigarden. Dette er tweeten der det startet:
[blackbirdpie url=»https://twitter.com/chrismessina/status/223115412″]
Vel, dette er der det startet i disse nye, sosiale mediene. De av oss som hang på IRC (og de av oss som fortsatt er der) kjenner kanskje igjen #skigardene for kanaler/chatterom. Jeg, f.eks, hang veldig mye på #Hokksund, som var den lokale kanalen der jeg vokste opp. Der brukte vi forøvrig også @[navn] for å merke hvem som var op/administrator på kanalen. Nå om dagen bruker vi @[navn] for å merke hvem vi snakker til/om, men dét er en helt annen historie.
Uansett, Chris Messina er en fyr som liker åpen kildekode, åpne standarder og andre sånne fine ting innenfor datateknologi. Han er, med andre ord, en del av den enormt store gruppen som er «flink på data» – enda et uttrykk jeg kanskje burde ta et oppgjør med snart. Som Messina sier selv: «I value openness, transparency, honesty, respect and passion.» Eller på norsk: «Jeg verdsetter åpenhet, åpenhet, ærlighet, respekt og lidenskap.» Jeg anbefaler at du sjekker ut mer om ham selv – han er stadig med på interessante prosjekter.
En stund etter Messina begynte å bruke #skigarder selv, skjedde ting der informasjon trengte å spres. Folk begynte å bruke #skigarder for å gjøre informasjon lettere tilgjengelig, som for eksempel #SanDiegoFire, som omhandlet utvikling og nødvendig informasjon om en storbrann i San Diego, California. #skigarder er ofte i bruk i internasjonale hendelser, så vel som mer lokale events i tillegg til generelle temaer. På twitter akkurat nå, for eksempel, har jeg en venninne som prøver å få oversikt over hvem hun skal sende #takkekort til etter bryllupet sitt. Samtidig sitter flere og ser på #nrkol, der de tydeligvis sender sykling i skrivende øyeblikk.
#skigarder har siden begynnelsen også begynt å spre seg utenfor Twitter. Du kan for eksempel bruke dem på Tumblr, Google+ og Instagram. Det er på den siste folk er villest på å merke ord med #, ihvertfall etter det jeg har sett. Jeg velger å tro at dette er folk som bare ikke har forstått intensjonen bak #skigarder.
Om bruken av #skigarder
En #skigard er noe du bruker for å gjøre det du poster enkelt søkbart for andre som leter etter informasjon/bilder/kommentarer om det du snakker om. Det samme gjelder når du har en blogg og velger å bruke stikkord. Disse stikkordene gjør det enkelt å finne andre innlegg som omhandler det du snakker om. Et slikt eksempel er stikkordet Oslo, som jeg bruker her på sidene mine til å merke poster som har med Oslo å gjøre, eller om ting som skjer i Oslo. Slike stikkord finner du på de fleste steder der du kan legge opp ting du vil andre kan se. Unntatt kanskje Facebook.
Gode eksempler på emner kan være #OL2012, #OL, #NRKOL, #London2012, #OlympicCeremony – alle vil, i skrivende stund, peke deg til den pågående OL-seremonien. Disse knaggene blir brukt av folk som vil følge med på hva andre snakker om, og de får dermed tilgang på informasjon fra mennesker de ikke følger per i dag.
Et annet eksempel er et jeg stadig ser på instagram: #skyporn. Folk som poster bilder av pene skyer. #stakkarsoss fyller skjermen din med bilder tatt av folk som elsker Oslo, som prater om hvor synd det er på oss som bor i en så forferdelig fin by. #OsLove er også en fin knagg om du vil se bilder om at folk liker Oslo. Evt bare #Oslo for bilder av ting som skjer i Oslo. Eller ihvertfall blir merket med #Oslo. Det samme gjelder ofte for andre byer du er innom.
Poenget med #skigarder er at du skal merke de ordene som er viktig. «#Sommer. Fin dag på #stranda» går helt fint, f.eks, mens «#fin #dag #på #stranda #sommer #og #sol #ig #igdaily #iphoneonly #kos #instalove #instalol #instagood #instamood #instanorgelike #instanor» blir litt slitsomt for følgerne dine å lese. Ihvertfall om det er teksten som kommer på hvert eneste sosiale nettverk du er på.
Det du virkelig bør tenke over, spesielt på Instagram, er hvor du deler bildet. Om det deles til Twitter er et par tagger på relevante ord helt ok. #OL2012 kan gjerne fylles opp med relevante bilder så vel som tweets om emnet. På Facebook, derimot, vil # se litt rart ut. Spesielt for de «uinvidde». # har ingen funksjon på Facebook. Den er bare et tegn, som en hvilken som helst annen bokstav.
#Om#du#ikke#har#skjønt#poenget#mitt#enda#kan#du#prøve#å#se#hvor#lang#tid#du#bruker#på#å#lese
#dette#avsnittet#i#forhold#til#alle#de#andre#avsnittene#i#denne#artikkelen.#Jeg#vurderte#å#skrive#hele
#denne#teksten#slik,#men#innså#at#det#ville#tatt#altfor#lang#tid#og#samtidig#gjøre#min#allerede#betente
#og#skadede#arm#enda#vondere.#Så#vondt#vil#jeg#virkelig#ikke#meg#selv.#Det#kan#dog#hende#at#jeg
#gjerne#skulle#ønske#at#du#som#gjør#slikt#i#alle#krysspostingene#dine#skal#måtte#lese#lange#tekster
#formatert#på#denne#måten.#Dessverre#tror#jeg#du#ville#hoppet#av#tidlig,#akkurat#som#jeg#antar#du
#har#gjort#nå.
Så, kort oppsummert: Tenk over hva du kryssposter. Er dette nyttig for alle nettverkene dine?
Jeg har også et supertriks til deg som instagrammer: #skigarder funker også i kommentarene! Da kan du kryssposte av hjertens lyst UTEN å måtte fylle nettverkene dine med unødvendige #skigarder! Er ikke det bare helt superkult?
#skigarder er kult. Det er bra, og jeg liker muligheten til å søke opp ting som er relatert til det jeg ser på akkurat nå. Problemet er når antall #skigarder på et innlegg blir så høyt at man mister oversikt. Vær litt kritisk til bruken. Tenk over om du ville klikket på taggen du legger ut akkurat nå. Om du ikke ville gjort det, hvorfor skal andre gidde?
Sjekk også hva andre har sagt om #skigarder:
Chris Messina snakker om historien bak #skigardene. (Engelsk)
Liz Gannes hos Gigaom har skrevet om «The Short and Illustrious History of Twitter #Hashtags» (Engelsk)
Paul The Trombonist har laget en sang om #skigardens historie. (Engelsk)
Hashtags.no har prøvd å forklare #skigarder på norsk i artikkelen «Hva er en hashtag?» De fører også en daglig liste over hvilke emner som til enhver tid blir snakket om av norske brukere på Twitter.
Sosialkontoret (nei, ikke NAV) har skrevet flere artikler om #skigarder under taggen Hashtag.
Har du skrevet om skigarder/hashtags? Send meg gjerne linken, så legger jeg den til!
Hehe…artig og merkelig å lese posten din, Nadia!
Det slår meg av og til at det jeg selv tar som en selvfølge, absolutt ikke er en selvfølge for andre. Selv lar jeg terrortags bare flyte forbi hjernen min uten å la dem/det synke inn.
Det er nettopp dette som blir bakevja for de som bruker htags på denne måten du beskriver. Skriv hvordan du vil for meg, men om du vil bli lest (evt sett), må du gjøre det lesbart. For meg.
På instagram bruker jeg masse htags i kommentarfeltet. Det gjør at folk som er opptatt av feks naturbilder, finner meg, og dermed gjør at jeg finner dem. Gjennom htags har jeg oppdaget mange flotte fotografer som gjør meg glad hver eneste dag. Win-win!
Takk for deling av flotte lenker til YouTubes jeg skal kikke mere på!
Takk!
Jeg er ganske nøye på hvem jeg gidder å følge, for jeg er så mange forskjellige plasser og har bare -så- stor kapasitet til å følge med på folk. De som tar bilder som kun er ok på Instagram som i tillegg terrortagger bildebeskrivelsen forsvinner fort. Rett og slett fordi jeg prioriterer folk som poster bilder jeg liker/blir inspirert av/får frem en følelse. Om alt jeg tenker om bildene dine er «meh», er det ingen verdi for meg å følge deg. Om du er en god venn av meg, familie, eller en som bare er ny som plutselig følger meg har jeg litt lengre lunte før jeg avfølger, men om alle postene er terrortagget blir jeg litt matt.
Å bruke tagger i kommentarfeltet er helt konge. Da kan folk finne deg, også er det lettere for de som faktisk leser beskrivelser å få med det viktige. En del av det med å være på internett er jo tross alt å gjøre seg søkbar og dele det du sitter på, ikke sant?
Det er mest det å tagge hvert eneste ord i en setning jeg er lei av å se. Hvem søker opp bokstaven i? Eller preposisjoner? Hvor er nytten?
Takk for en bra post Nadia! Denne lærte jeg faktisk av (historien bak). Helt enig i at bruken er litt voldsom til tider. Personlig forsøker jeg å skippe hashtags på alt som skal krysspostes til Face. Riktig verktøy til riktig jobb. Bedre å ta 30 sec å poste rett til rett medie er min policy!
Takk!
Mye greiere å gjøre det enkelt for folk å faktisk lese det du har å si, så får man heller kjøre hashtagsbonanza i kommentarfeltet. Jeg poster heller ting manuelt på Facebook etterpå om jeg vil sende hashtags til twitter. Facebook kan vente to minutter, og er det så grådig viktig klarer jeg å ta den tida.