Skremmende

Èn mann har revet et hull i byen min. Èn mann har satt en mengde engasjerte ungdom i livsfare og fått tatt livet av så altfor mange av dem. Èn mann.

Èn mann som stiller krav av typen en kun skulle tro man fant fra karakterer i en bok. Èn mann som ser ut til å tro at forhandlinger for informasjon under avhør skjer som på film. Èn mann som nærer et så enormt hat for samfunnet han har vokst opp i at han ser det som «grusomt, men nødvendig» å sette av en bombe ved regjeringskvartalet som tar livet av relativt få, men allikevel altfor mange, for så å dra ut til idylliske Utøya for å skyte rolig ned så mange han bare kan før han blir stoppet. Èn mann som har forårsaket en så enorm landesorg at jeg tror hjertet mitt snart ikke tåler mer.

Den siste drøye uken har jeg gått gjennom mange ekstreme følelser. Jeg har vært så sint at jeg ikke har visst hvor jeg skulle gjøre av meg. Jeg har vært så lei meg at jeg trodde jeg skulle grine meg tom for tårer, og når jeg trodde jeg måtte være tom kom det bare enda fler. Jeg har vært så sjokkert at jeg har blitt handlingslammet. Jeg har vært så stolt av så mange mennesker at jeg har trodd jeg skulle sprekke. Måten så mange nordmenn tar en sånn krise på, måten ungdommene på Utøya har stått på for hverandre, måten Statsministeren og Kongefamilien har fremstått i ettertid, alle heltene som slapp alt de hadde i hendene for å hjelpe til med det de kunne. Det er så mange helter fra den siste tiden nå at jeg rett og slett ikke trodde det skulle være mulig. Også er jeg stolt over å komme fra et land der folk flest mener at dødsstraff blir for billig, de vil heller vite at han er sperret inne resten av livet, gjerne uten tilgang til annet av media enn bevis på at vi tross alt står sammen. Vi tar oss av hverandre. Vi knekker ikke så lett.

Også kommer tankene. Dette er ikke kun èn manns meninger. Det som siver ut i media om manifestet, det som siver ut av skriverier han har lagt ut i kommentarfelter her og der, de han har dratt inspirasjon fra… Det er ikke et spesielt miljø vi må holde øyne oppe for. Det er ikke bare disse islamfiendtlige nettstedene som pøser ut slik edder og galle. Nei, det skumle her, er at mange av argumentene like gjerne kommer fra de som sitter bak deg på bussen. De kommer plutselig fra noen på en fest du er på. Noen hører dem i kantina på jobben, andre rundt kafèbordet fra venner av venner. Naboen som slår av en prat ved postkassa som mener løsningen på alt er å få «disse problemkulturene ut av landet». Bestefaren som sitter innerst i hjørnet i familieselskapet som du bare smiler til for å holde familiefreden selv om innvollene dine vrenger seg av meningene han ytrer. Dette er meninger som finnes i vanlige mennesker. Det er dette som er skummelt.

Folk flest setter seg ikke ned i ni år og planlegger en slik forferdelig aksjon. Kun èn av nærmere fem millioner nordmenn gjorde det.

For min egen del kan jeg innrømme at tanken «muslimske terrorister» streifet så vidt innom hodet mitt og. Mens folk prøvde å følge med på nyhetene og finne ut av hva som har skjedd og hvorfor og hvem, satt jeg på vei fra Oslo og fulgte med på twitter og så all synsingen. Jeg husker jeg sa til noen (var det til kjæresten eller noen av de som ringte, tro? Eller noen av de jeg ringte til?) at dette, om det viser seg å faktisk være en bombe, ser ut som litt dårlig planlegging. Etter 15 på en fredag i fellesferien i et kontorstrøk er ikke plassen om det er spektakulære dødstall du er ute etter. Det måtte være en propantank eller noe, tenkte jeg, og flere jeg snakket med som ikke hadde vært i området var enige i den teorien.

Da jeg fikk høre om skytingen vel en halvtime etter den hadde begynt slo det meg. Var dette et tilfeldig sammentreff? Noen som ville slå mynt på kaoset i Oslo, eller var det en sammenheng her? Gikk det virkelig an å komme seg fra Regjeringskvartalet til Utøya med så mye utstyr i rushen på såpass kort tid? Her må jeg innrømme at tidsregningen min var litt på bærtur, men jeg slet såpass med å komme meg til toget i tide og med å finne veier til Hokksund der jeg hadde en bursdag å dra i at jeg rett og slett ikke hadde kontroll på hvor mye tid som gikk.

Jeg skal ikke late som om jeg ikke var lettet da jeg fant ut at det var en nordmann som sto bak. Jeg skal ikke late som om dette ikke skremmer meg. Jo mer jeg får vite om mannen og livet han hadde før, jo mer kjenner jeg igjen elementer fra helt vanlige mennesker. Det er en mann med mange meninger som er delt av veldig mange. Det er en mann med interesser helt normale mennesker jeg kjenner deler. Det er en mann som oppgir at en av favorittbøkene hans er den samme som en av favorittbøkene mine. Barndommen det blir vitnet om er en flere barn deler. Ønsket det ser ut til at han har vist om å være noe er et ønske mange kjenner på hver dag. Forskjellen er at det er bare denne mannen som har gjort noe så drastisk. Til nå.

Det skumle med denne mannen er ikke at han anser det som et greit krav å komme med at han skal ta over styringen av landet under rettssaken. Det skumle er at han er som så mange andre av oss. Han er litt som meg, og han er litt som deg.

Jeg tror at det er viktigere enn noensinne å stille spørsmål ved meninger vi ikke liker fra andre. Det er viktig å identifisere de delene av oss selv som ikke er bra og prøve å gjøre noe med de. Det er viktig å se hverandre og gi hverandre den omtanken og støtten vi trenger.

Vi er et såret folk, og i motsetning til hva man skulle trodd, har såret kommet innenfra. Nå er det opp til oss å jobbe for å få disse meningene og sidene ved hverandre frem i lyset og diskutere dem. Nå er ikke tiden for intoleranse, ikke en gang mot slike brutale tanker. Nå er det tid for å møte disse meningene med undring og gode motargumenter.

14 kommentarer til “Skremmende”

 1. Veldig bra sagt/skrevet. Vi må ha mer ytringsfrihet og mer debatt. Mer saklighet og mindre føleri.

 2. Flott innlegg, du går rett på sak og har så rett, er absolutt enig med deg og tanken på at han var tilsynelatende helt «normal» er skremmende, og at mange deler hans tanker… Samtidig ble vi minnet på at problemet ligger ikke i ens tro eller ideologi men i hvordan man dyrker det.

 3. kristen fundamentalist/høyreekstremist (libertarianer)

  Denne mannen var hverken kristen fundamentalist eller høyreekstremist… Han siterte ikke bare Fjordman, han siterte også Gandhi. Skal Gandhi dermed også ha ført ham til å gjøre det forferdelige han har gjort?

  Vennligst se denne videoen: http://turktube.tv/tv/video/video/89696/NORWAY-SHOOTER-Manifesto-Shows-He%27s-a-Pagan–Evolutionisthttps://www.youtube.com/watch?v=lKEqM5bi8K4p=0&ID=2626613&l1=62871&l1=62872&rv=l&=&sp=1&search=true

  PS. Naziene er heller ikke ytterst til høyre – de er nasjonalSOSIALISTER.

  Wake up!

 4. kristen fundamentalist/høyreekstremist (libertarianer)

  Hva, ligger ikke problemet i ens ideologi? Så det er ingen forskjell mellom å være for vold og ikke sette ut ens ideologi i praksis (kommunister/revolusjonære/muslimer) enn å være mot det og bryte med ens prinsipper og utøve vold likevel (høyreekstreme/kristne)? Det gir ingen mening… Kommunistpartiet er for vold/revolusjon… forby det!

  PS. Timothy McVeigh var agnostiker, ikke kristen… han sa at «science is my religion». Så… hvorfor så insisterende kalle disse menneskene «kristne»? Hm…

 5. kristen fundamentalist/høyreekstremist (libertarianer)

  «Det skumle med denne mannen er ikke at han anser det som et greit krav å komme med at han skal ta over styringen av landet under rettssaken. Det skumle er at han er som så mange andre av oss. Han er litt som meg, og han er litt som deg.»….. Ganske tåpelig… Vi er mye IKKE SOM HAM også.

 6. @Kristine: Oi, takk!

  @Christian: Enig!

  @Avin: Takktakk, og er så enig. Vold bør aldri være en akseptabel måte å dyrke ideologier på.

  @kristen fundamentalist/høyreekstremist (libertarianer): Det jeg ser av det du skriver er at du har et stort behov for å distansere deg fra en mann som har gjort fryktelige handlinger, og det forstår jeg.

  Jeg ser ikke noe poeng i å trekke frem at mannen har kalt seg kristen, eller i å gjøre alt man kan for å motbevise at han er/har vært det.

  Og ja, vi er mye IKKE som mannen. Vi er noe annet, men det betyr ikke at vi skal overse det faktum at vi snakker om meninger flere nordmenn deler, bakgrunn flere nordmenn deler, og det betyr ihvertfall ikke at vi skal dysse ned ugresset vi finner i oss selv og i hverandre.

 7. Sorgen biter deg i hjertet med store hugg

  Du blør og blør, gråter og gråter

  Du har ikke lenger mulighet til å møte den vakreste for deg

  Din sønn eller datter er borte for alltid

  Drept av terror i Norge. I Norge!

  ———-

  Sorgen vil sitte fast i hjerte, sjel og ryggmarg

  Tårene renner om du trøstes eller er alene

  Ingen foreldre skal gå før sine barn

  Ditt eget kjøtt og blod er det man våker over

  Norge er et trygt land, men det var hit terroren kom

  ———-

  Sorgen vil for evig tid sitte i deg

  Alle som har sett blomsterhavet gråter

  Datter eller sønn hadde mye å si, mye å gjøre

  Smertene gjør deg tom og du vil ikke leve

  Norge gir fredspris, og skal være trygt for alle

  ———-

  Kjærligheten til sine nærmeste kan ikke måles

  Tiden leger ingen sår før kjærligheten er til stede

  Salte tårer tørkes bort og vi reiser oss sammen

  Ingen terror skal stoppe oss, ondskapen har tapt

  Det norske folk har vist en hel verden at sammen er vi sterke

  STØRST AV ALT ER KJÆRLIGHETEN

  Vargas

 8. odd ingve jorp[eland

  kansje folk i norge aapner ooyene …..disse meneskene Mr.Brevik vil ha ut er rotter ikkke menesker men sunn fornuft..nordmen har 2 barn ,muslimer har saa mange de kan lage .med gammel maTEMATIK ER HANS HANDLINGER en oppkviker ……….saa vil du ,5ganger opp med bakdelen opp i veret er ikke poletiken i noerge bra for noen.jeg..er ikke rasist men realist.de som kommmer till norge, er bra men ikke del ut fri passport.
  hilsen ikke rasist men realist.

 9. Vold er uakseptabel uansett hvilken ideologien tilhører en person. Man må ha den kapasitet og tålmodighet for å høre på andre meninger. Ikke nødvendig at du enig med dem, men du må respektere at andre kan ha noe forskjellige enn det du tror på og du må også respektere at de andre har rett til å velge noe annet enn det du har valgt. Man må være modig å innrømme at det finnes noen negative sider/tanker i seg selv og han/hun må være villig for å gjøre noe med. Du kan ikke bare legge skylden på andre og glemme deg selv. Du må ikke la de negative sider/tanker styre deg for å gjøre noe voldelig og skremmende som Breivik har gjort.

 10. Flotte meninger Nadia! Helt enig i at dette (heldigvis) er en ensom ulv. Det finnes jo tydeligvis noen uopplyste mennesker som har tilsvarende forkvaklede meninger som SKABB (SåKalte ABB), jamfør innlegget til herr Odd Inge over. Men de fleste har en motstand i seg mot å utove vold. Som forrige skribent sier: Vold avler vold og er uansett uakseptabelt. Så får vi tåle meningene og følge med på de mest ekstreme og argumentere i mot.

 11. @tigern: Takk 😀
  @Odd Ingve Jorpeland: Det er litt vanskelig å forstå helt akkurat hva du mener, siden du har uttrykket deg litt uklart, men jeg får prøve å svare så godt jeg kan. Vi har et problem når det gjelder nordmenn og barn. Vi lager ikke 2.1 barn pr par lengre, fødselsraten vår er på vei ned. Når det gjelder muslimer med «så mange barn de kan lage» gjelder vel dette for det meste flyktninger fra områder der barna er eneste pensjonssikkerheten du har, og det ikke er sikkert at disse vokser opp? Nå har ikke jeg akkurat tilgang på slik befolkningsstatistikk akkurat her, men det kan bli funnet senere. Uansett ser jeg ikke hvordan ABBs handlinger er en oppkvikker basert på gammel matematikk. Dette kan du gjerne forklare for meg.
  Hva du mener med «5ganger opp med bakdelen opp i veret…» vil jeg gjerne ha en oppklaring på, for jeg med mine erfaringer forstår ikke helt setningen. Kan du forklare for meg?
  Hvor er realismen i synspunktene du kommer med? Har du kilder på at muslimer er mer som rotter enn som mennesker?
  Vi deler ikke ut frie pass i Norge. Det er et trangt nåløye å komme gjennom å få lov til å komme hit basert på asyl. Familiegjenforening er heller ikke så enkelt som visse skal ha det til, og vil du komme hit for å jobbe, må du ha en arbeidsplass i det du går gjennom tollen inn hit. Ja, vi kan nok bli flinkere på å fikse rask utsendelse på de som ikke får opphold her, men det er fortsatt ikke gratis på noen måte å få pass fra Norge.
  @Yagoub Idris: Har ikke stort annet enn applaus å komme med til deg. Vold bør ALDRI være et svar. Jeg kan gjerne være med på å diskutere ideologier og meninger til vi alle bli blå i trynet, men respekt for at vi har forskjellige meninger bør ligge i bunn. En av tantene mine sa en gang at ingen er reint gode eller reint onde. Om noen ser ut som om de bare er slemme, er det verdt å se etter det positive de har i seg. Om noen virker reint gode bør du ikke nødvendigvis lete etter det negative i dem, bare vær forberedt på at det kan være noe. Mine negative sider er mitt ansvar å ta tak i og gjøre noe med, men for å identifisere disse trenger vi et åpent samfunn der man kan kommentere saklig på slikt.
  @Burchaon: Takk! Jeg har tro på at det er mye bedre å diskutere ihjel det som provoserer oss enn å grave det ned under en stein. Vi må ikke la ekstreme meninger spres uten at noen stiller spørsmål med dem og setter de på prøve. Vi må i det hele tatt oppfordre folk til å begynne å tenke igjen.

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.