Pang, pang, pang pom pang

  • av

celebration of light 2007 - vancouver, canada, fireworks
Creative Commons License photo credit: jonrawlinson

Hvert år i romjulsuken hører jeg stadig smell fra fyrverkeri når jeg går ute. Folk har kjøpt ting som smeller høyt og higer etter å få testet det. Man vil se alle de sprakende fargene, høre om smellet er bra nok og gjøre alt klart til nyttårsaften. Såpass er forståelig.

Men hvert år sitter jeg med en litt uggen følelse av den delen av tradisjonen. Det er liksom ikke like mye fryd over smell igjen til nyttårsaftenen kommer, synes jeg. Jeg har liksom sett så mye av dette før, den siste uken. Nå er det riktignok langt fra den ene uken vi skyter opp mye her i Norge til den britiske tradisjonen med fyrverkeri 5. November. Da jeg bodde i Bournemouth begynte fyrverkeriene tidlig i oktober og endte i et eneste brak hele kvelden på bonfire night. Du vet, «Remember, remember, the fifth of November». Man kan alltid argumentere med at «vi er ikke like ille som…», men det ender alltid med å høres ut som en barnehagediskusjon. Ja, det eksisterer folk som er teitere enn deg, men det betyr ikke at du skal te deg som en idiot for det.

De som har hatt dyr rundt seg i deler av livet kjenner til hvordan livet med smell for noen som er skuddredd kan være. Mange av oss har hatt hunder og andre dyr i nærheten og sett hvordan disse reagerer. En gang var jeg på hyttetur med en hund som var så redd at alt som var i nærheten av senga hun søkte tilflukt i under en tordenstorm ristet. En annen gang, med en annen hund, ble jeg hengende etter et par kvartaler før jeg fikk kontroll over den lille collien etter noen hadde sendt opp èn rakett noen dager før nyttår.


Creative Commons License photo credit: Julia Manzerova

Hunder kan til en viss grad trenes, men mange av disse vil være stresset når det smeller utenfor og de ikke klarer å skjønne hvorfor. Det kan du neppe gjøre med ville dyr. Husdyrene våre lærer vi opp til at skal stole på oss. Til en viss grad kan vi roe disse ned med å være trygge og en plass de kan søke ly, så heldige er ikke de ville dyrene og andre dyr som for det meste lever ute. I tillegg har du små barn og andre som ikke har så stor forståelse av verden utenfor, men som er nok bevisste til å høre salvene. Smell kan være skikkelig skummelt når du ikke forstår hvorfor.

Av de som har mulighet til å forstå hva som skjer finnes det også nok av de som reagerer negativt på høye smell. Et klart og tydelig eksempel av det aktuelle slaget her er alle de som var på utøya, og mange av de som var i nærheten da det smalt en bombe i Oslo den 22.7. I tillegg har du mange andre som har opplevd krigssituasjoner og andre traumatiske episoder som gjør at de også reagerer på skuddlyder. Èn ting er når de kan forberede seg på det, som når det nærmer seg midnatt på nyttårsaften. En annen ting er når de må gå flere dager i beredskap fordi det kan smelle rundt ørene dems når som helst.

Neida, en uke av 52 er ikke så mye, og det er enklere å resonnere seg frem til at det er fyrverkeri akkurat denne uken, men det går vel an å vise litt medmenneskelighet? Og å ta hensyn også til de som ikke klarer å be om det selv?

Spar pengene dine heller til fyrverkeri av bedre kvalitet som du kan sende opp ved midnatt på nyttårsaften. Du får mer glede av det, og de som trenger klarer å forberede både seg selv mentalt og de rundt seg på best mulig måte. Det er tross alt jul, en tid av året da vi godt kan vise litt mer omtanke for hverandre.

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.