Kalkunprosjektet

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

5124797942_bc0cee18f3
Creative Commons License photo credit: Darin House

Innimellom får jeg sånne pussige innfall. En del ganger handler de om mat. Det er sånn, f.eks at jeg har fått den fiskehatende kjæresten min til å spørre om vi «ikke kan ha sånn laks som du lager» til middag. Fordi jeg bare antar at jeg sikkert kan lage noe.

Denne gangen gjelder det nyttårsaften. Pga litt mangel på spiseplasser foreslo jeg for de andre Labyrinterne at vi begrenser antall spisere, men lager noe godt. Jeg foreslo kalkun. «Det høres godt ut!» sa de, så da blir det kalkun.

Det er bare et problem her: Ingen av oss har noe særlig peiling på hvordan man tilbreder en kalkun, jeg har på en måte sagt ok til å lage maten (så lenge folk betaler for sin del, finnes jo grenser for hvor snill jeg er), og ingen har idèer til tilbehør.

Det eneste som er klart er at stuffing må til. Men her har jeg ingen plan på hvor mye, om den skal inni kalkunen eller i en brødform eller noe utenfor. Også skal kalkunen i stekeovnen. Hvor lenge aner jeg ikke, men om jeg begynner planleggingen nå slipper jeg kanskje å bli så stresset at jeg sovner før midnatt og går glipp av alt fyrverkeriet.

Som Pippi Langstrømpe en gang sa:

Det har jeg aldri prøvd før, så det tror jeg at jeg kan.

Enkelte ganger burde jeg kanskje vite bedre, men det gjenstår å se. Regner med at dette skal gå greit. Ihvertfall til det motsatte er bevist.

Siden kalkun er såpass vanlig å lage regner jeg med at det finnes en haug eksperter der ute. Eller ihvertfall folk som kan dette bedre enn meg. Kanskje noen av dere kan hjelpe? For isåfall har jeg noen spørsmål jeg gjerne vil ha svar på (og gjerne i kommentarfeltet her i bloggen, så har jeg alle smarte tips på en plass når jeg står der og prøver å unngå å replikere en viss episode av Mr. Bean):

 • Hvor mye kalkun trenger jeg til meg og fire gutter?
 • Hva skal jeg servere som tilbehør? Hva er vanlig, eller hva pleier du å ha?
 • Hvordan tilbereder jeg beistet? (Jeg er helt seriøst helt grønn her. Aner ingenting null og niks. Nada. Pleier å unngå ting som ikke er shepherds pie og skal stekes i ovn)
 • Hva slags utstyr må/bør jeg ha til prosjektet? Skjønner jeg bør til innkjøp av steketermometer, men ellers, er det noe mer enn ei rist og ei langpanne jeg trenger til fuglen?
 • Har du noen supertips jeg ikke har tenkt på å spørre etter?

Om jeg får noen tips eller noe hjelp fra internett i det hele tatt her lover jeg å lage en bloggpost av prosessen. Det kan bli underholdende, med tanke på at jeg er en katastrofemagnet på kjøkkenet, sånn egentlig.

Og nei, jeg skal ikke finne en måte å ro meg unna på. Har jeg først foreslått å gjøre noe sånt her selv, får jeg gjennomføre det og. Kalkun har jeg sagt, og kalkun skal det bli. Spørsmålet blir bare hvor tradisjonelt eller ikke, eller om jeg skal gjøre noe helt annet med den.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

5 kommentarer til “Kalkunprosjektet”

 1. Kalkun er enkelt. Det meste av det du lurer på, står på pakken hvis du kjøper en kalkun på din lokale Coop Mega eller lignende, både når det kommer til vekt, oppskrift og lignende. Og Priors kalkuner kommer med steketermometer ferdig stukket inn, så det trenger du heller ikke å kjøpe.

  Det enkleste er jo å være tradisjonell. Stekt kalkun (smurt inn i MASSE smør med salt og pepper før steking) fylt med løk og sitron (for å gi saftighet til kjøttet, ikke for å spises). Du kan med fordel legge noen baconstriper over brystet etter en halvtimes steking, både for smak og for å unngå at den brennes. (Tips fra Gordon Ramsay, han lagde en fantastisk julekalkun på TV3).

  Pass på at den blir godt nok stekt. Dersom du har vært flink til å fete den opp med smør og slikt, kan du godt gi den et kvarter ekstra steking etter at den er ferdig uten at du trenger å være redd for at den blir tørr. Og la den hvile lenge! En fransk kjøkkensjef vil fortelle deg at den skal hvile like lenge som den har stekt, men en halvtime er et absolutt minimum.

  Stuffing har ikke jeg noe forhold til, men det kan sikkert være godt. Jeg har imidlertig servert kalkun med sosisser, og de har blitt spist.

  Ellers er det viktig med gode poteter til (ovnsstekte potetbåter med gurkemeie og chili, for eksempel – Ramsay igjen), og jeg lager alltid en helt enkel Waldorfsalat til. En god fløtesaus er også alltid bra. Kok gjerne kraft på innmaten som bruker å være med, men hopp over leveren til dette.

  Dette ble lengre enn jeg tenkte, gitt! Lykke til!

  1. Tusen takk! Nå høres det jo mye enklere ut igjen!

   Om jeg går ned på meny og snakker med de der, så går det vel kanskje an å få holdt av en kalkun til romjula? Evt får jeg bare rydde plass i kjøleskapet.

   Jeg hørte et tips om stuffing at det kan være godt å lage for å sette i ovnen sammen med kalkunen den siste timen eller så. Bare ha den i en brødform eller noe. Utrolig godt er det, ihvertfall, bare man bruker gode smakstilsetninger.

 2. Kalkun skal visst ikke ligge lenge i kjøleskap, den omsettes visst utelukkende frosset. Den trenger gjerne et par døgn i kjøleskap for å tine, men har du ikke dypfryser hjemme, er det nok greit å bli enig med Meny, ja!

  Stuffingidéen er god, jeg hører mye bra om det selv om jeg ikke har prøvd meg på det selv. Men jeg ville gjort det som Ramsay (igjen) – han stekte stuffingen sammen med potetene i ovnen mens kalkunen hvilte. Det er nok minst like lurt, for verken potetene eller stuffingen trenger å hvile.

  Og så kom jeg på et par ting til: Hjemlaget rødkål (finsnitt rødkål, surr i smør, tilsett en halv flaske tørr hvitvin og et par spiseskjeer brunsukker eller honning, la det surre i en times tid og smak til slik at det blir deilig sursøtt. Kan lages dagen før og varmes opp) og smørdampet rosenkål og broccoli er også fargerikt og smakfullt tilbehør.

  1. Da blir det en tur ned på Meny før jul for å sikre kalkun til romjula, gitt.

   Tror jaggu jeg må ta en nærmere kikk på Ramsay utenfor Hells Kitchen!

   Rødkål har jeg alltid sett på som en småkjip erstatning for surkål, men hjemmelaget hørtes faktisk veldig godt ut. Kan se for meg at bittelitt sitron eller lime oppi der igjen kanskje kunne vært godt.

   Igjen, tusen takk for tips!

Jeg vil gjerne høre hva du har å si om det jeg skriver som, så legg gjerne igjen en kommentar!

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.